Gaura din stratul de ozon din Antarctica provoacă îngrijorări: ce consecințe sunt, conform cercetătorilor
Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii este ciudat de mare pentru această perioadă a anului, provocând temeri că ar putea duce la o încălzire suplimentară a Polului Sud.
În mod ciudat, se pare că aceasta este o consecință a vaporilor de apă care au ajuns în stratosfera Pământului, în urma erupției Hunga Tonga – Hunga Ha’apai din 2022, cea mai mare explozie naturală de pe planeta noastră din peste un secol.
Ca referință, gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii crește și se micșorează pe tot parcursul anului, în acord cu anotimpurile. În timpul sezonului de primăvară din emisfera sudică (august până în octombrie), gaura crește în dimensiune, atingând o întindere maximă între mijlocul lunii septembrie și jumătatea lunii octombrie.
Cauza găurii din stratul de ozon
În această perioadă a anului, în 2021 și 2022, gaura de ozon era, practic, inexistentă și nu a crescut semnificativ până la sfârșitul lunii august. În acest an, însă, datele de la Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice arată că aceasta a crescut mult mai devreme și se estimează că se va extinde rapid înainte de termen.
Stratul de ozon este o regiune a stratosferei între 15 și 30 de kilometri, deasupra suprafeței Pământului, care are o concentrație mai mare de ozon, în comparație cu alte părți ale atmosferei. Acționează ca un scut invizibil pentru planeta noastră, absorbind o mare parte din razele ultraviolete dăunătoare ale Soarelui.
În anii 1970 și 1980, oamenii de știință au descoperit o gaură în stratul de ozon deasupra Polului Sud, stârnind una dintre cele mai mari îngrijorări de mediu din ultima vreme. S-a constatat că stratul a fost uzat de substanțe chimice produse de om, și anume agenți frigorifici și solvenți, care pot acționa ca substanțe care epuizează stratul de ozon după ce sunt aruncate în stratosferă.
Din fericire, interzicerea substanțelor chimice care epuizează stratul de ozon s-a dovedit a fi de succes, iar stratul este pe drumul său spre recuperare. Fluctuațiile sezoniere ale dimensiunii găurii de ozon încă există, totuși.
Motivul din spatele găurii foarte mari în acest moment ar putea fi un efect secundar al erupției vulcanului Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, care s-a încheiat în ianuarie 2022. Erupția subacvatică din Pacific a eliberat energie echivalentă cu 20 de megatone de TNT în cinci explozii, dintre care cea mai mare a fost de 15 megatone, ceea ce o face cea mai mare explozie naturală din peste un secol.